Met het ontwerp en de structuur van uw Google Adwords-campagnes kunt u voorkomen dat u vanaf het begin te veel geld uitgeeft. Een goede aanpak helpt AdWords ook om op lange termijn een winstgevend kanaal te blijven. In dit artikel deel ik enkele concrete tips om uw Google AdWords-campagne goed van start te laten gaan.

1. Campagnestructuur

Een goede campagnestructuur in Google AdWords is uw basis en een van de belangrijkste ingrediënten om uw campagne georganiseerd en beheersbaar te houden. Omdat uw campagne vaak in omvang toeneemt, is het belangrijk om de hele structuur vanaf het begin in een juiste structuur te houden.

Denk goed na over hoe u uw campagnes verdeelt. Verkoopt u bijvoorbeeld verschillende productsoorten en merken? Dan kunt u voor elk merk een afzonderlijke campagne opzetten. Als er onder een merk verschillende productsoorten zijn, kunt u deze onderverdelen in afzonderlijke advertentiegroepen per merk onderverdelen.

Campagnenaam: SEA – Merken – MerkX

Advertentiegroepen:

MerkX – Laptop

MerkX – Printers

MerkX – Monitoren

MerkX – Muizen

2. Stel de kosten per order vast

Om uw campagnes te optimaliseren, is het belangrijk om de gewenste kosten per bestelling (CPO) in te stellen. Zonder CPO is het moeilijker om campagnes te verzenden omdat er geen waarde is die u verder kunt verfijnen. Ook voor conversies die niet van directe waarde zijn (bijvoorbeeld leads, voltooide contactformulieren of downloads van sites), is het beter om een CPO in te stellen. U kunt nadenken over conversiepercentages van leads of downloads. Hier kunt u vervolgens een ‘Customer Lifetime Value’ instellen om een waarde te bereiken die u wilt beheren.

3.Campagnes voor elk kanaal

De prestaties van de verschillende kanalen kunnen heel verschillend zijn. Houd hier rekening mee bij het ontwerpen van uw campagnes. Zorg ervoor dat elk kanaal afzonderlijk wordt gescheiden om overzicht en optimalisatie te krijgen.

Adverteer je alleen op Google-zoekpartners? Dan kun je bijvoorbeeld vasthouden aan de campagnenaam SEA – Merken – MerkX. Als u echter ook display- en her marketing campagnes voor dit merk uitvoert, is het logisch om deze uit te splitsen: DIS-merken-MerkX en REM-merken-MerkX. In het geval van een logische storing, zal het veel gemakkelijker zijn om de kanalen later te volgen en zult u er ook voor zorgen dat de uitvoeringen geen invloed op u hebben.

4. Mobiel verkeer en de bieding ervan

Net als bij de verschillende kanalen, biedt het type verkeer ook verschillende prestaties. Mijn advies is om hiermee rekening te houden bij het instellen van uw campagnes: op het tabblad ‘Alle instellingen’ in de campagne-instellingen kunt u biedingen voor mobiel verkeer instellen. Het kan bijvoorbeeld een idee zijn om de biedingen voor mobiel verkeer in eerste instantie te verlagen en alleen te verhogen wanneer er meer gegevens beschikbaar zijn voor verzending en wanneer u meer weet over welke groepen het goed doen op computers.

Wanneer u mobiele apparaten promoot, kunt u ook afzonderlijke mobiele advertenties maken die het beste worden weergegeven op mobiele apparaten. Door hier oproepextensies en lokale extensies in te stellen, kunt u ervoor zorgen dat gebruikers telefonisch contact met hen kunnen opnemen of op de routebeschrijving in Google Maps kunnen klikken.

5. Met je merknaam adverteren

Een merkcampagne (branded)  opzetten. Het voordeel van deze campagnes is dat adverteren op uw eigen merk vaak relatief goedkoop is, dat conversiemogelijkheden hoog zijn, dat u extra aandacht krijgt binnen de zoekresultaten en dat het voor een concurrent moeilijker wordt om de controle over uw merk te behouden.

Ik raad u aan een afzonderlijke merkcampagne te maken om ervoor te zorgen dat de prestaties van merkverkeer goed gescheiden blijven van generiek zoekverkeer en dat u de prestaties eenvoudig van elkaar kunt scheiden.